Portable modus voor toegang tot geëncrypte bestanden op verwisselbare schijven

De portable modus is een modus voor bestandsencryptie (FLE) op verwisselbare schijven die u de mogelijkheid biedt om toegang tot gegevens te verkrijgen wanneer u niet verbonden bent met het bedrijfsnetwerk. Dankzij de portable modus kunt u ook werken met geëncrypte gegevens op computers waarop Kaspersky Endpoint Security niet is geïnstalleerd.

De portable modus is gemakkelijk te gebruiken in de volgende gevallen:

Portable bestandsbeheer

Om in portable modus te werken, installeert Kaspersky Endpoint Security een speciale encryptiemodule genaamd Portable bestandsbeheer op een verwisselbare schijf. De Portable File Manager biedt een interface voor het werken met geëncrypte gegevens als Kaspersky Endpoint Security niet op de computer is geïnstalleerd (zie onderstaande afbeelding). Als Kaspersky Endpoint Security op uw computer is geïnstalleerd, kunt u met geëncrypte verwisselbare schijven werken met uw gebruikelijke bestandsverkenners (bijvoorbeeld Verkenner).

Portable bestandsbeheer slaat een sleutel op om bestanden te encrypten op een verwisselbare schijf. De sleutel is geëncrypt met het gebruikerswachtwoord. De gebruiker stelt een wachtwoord in voordat bestanden op een verwisselbaar station worden geëncrypt.

Portable bestandsbeheer start automatisch wanneer een verwisselbare schijf wordt aangesloten op een computer waarop Kaspersky Endpoint Security niet is geïnstalleerd. Als het automatisch opstarten van programma's op de computer is uitgeschakeld, start dan handmatig het portable bestandsbeheer. Om dit te doen, voert u het bestand met de naam pmv.exe uit dat is opgeslagen op de verwisselbare schijf.

Portable bestandsbeheer

Ondersteuning voor draagbare modus voor het werken met geëncrypte bestanden

Ondersteuning voor portable modus inschakelen voor het werken met geëncrypte bestanden op verwisselbare schijven in de beheerconsole (MMC)

Ondersteuning voor portable modus inschakelen voor het werken met geëncrypte bestanden op verwisselbare schijven in de webconsole

Kaspersky Endpoint Security encrypt bestanden op de verwisselbare schijf. Het portable bestandsbeheer (voor het werken met geëncrypte bestanden) wordt ook toegevoegd aan de verwisselbare schijf. Als er al geëncrypte bestanden op de verwisselbare schijf staan, zal Kaspersky Endpoint Security deze opnieuw encrypten met zijn eigen sleutel. Hierdoor heeft de gebruiker toegang tot alle bestanden op de verwisselbare schijf in draagbare modus.

Geëncrypte bestanden op een verwisselbare schijf openen

Na het encrypten van bestanden op een verwisselbare schijf met ondersteuning voor portable modus, zijn de volgende methoden voor bestandstoegang beschikbaar:

Het wachtwoord herstellen om in portable modus te werken

Als u het wachtwoord voor het werken in portable modus bent vergeten, moet u de verwisselbare schijf aansluiten op een computer waarop Kaspersky Endpoint Security is geïnstalleerd in het bedrijfsnetwerk. U krijgt toegang tot de bestanden omdat de geheime sleutel is opgeslagen in de sleutelopslag van de computer of op de Administration Server. Decrypt en encrypt bestanden opnieuw met een nieuw wachtwoord.

Kenmerken van de portable modus bij het aansluiten van een verwisselbare schijf op een computer vanaf een ander netwerk

Als de computer zich buiten het bedrijfsnetwerk bevindt en Kaspersky Endpoint Security op de computer is geïnstalleerd, dan kunt u de bestanden op de volgende manieren openen: